ЧАСОПИС „СМИСАО“

Часопис „Смисао“ је часопис настао на иницијативу црквене заједнице у Лазаревцу, а пре свега подручних вероучитеља, ученика веронауке и локалног свештенства, са циљем да покуша да одговори на нека важна питања духовног, али и ширег друштвено-социјалног карактера, те ће сваки број имати своју тему и бавиће се само темом задатом проблематиком. Један од примарних циљева јесте и тај да се што више укључе деца која похађају верску наставу, како би се афирмисали и открили њихови разнолики потенцијали и дарови, којима би служили локалној црквеној и широј друштвеној заједници, и самим тим се осећали и њеним кориснијим члановима, а све то у циљу дистанцирања младог човека од многих пошасти савремене цивилизације.

Casopis Smisao - prvi broj
Часопис „Смисао“, први број

Пред вама се налази први број часописа „Смисао“, који је изашао о Васкрсу 2006. године. Само име часописа указује на његов главни задатак, да у време обесмишљености и обезвређења људског живота открије младим људима, али и осталима, праве вредности оличене у учењу и филозофији Православља. Креирање часописа је стога поверено младима, ученицима средњих школа у Лазаревцу, Гимназије и Техничке школе Колубара. У томе ће им свесрдно помагати свештеници храма светог великомученика Димитрија Солунског у Лазаревцу, њихови вероучитељи и професори. Овај број посвећен је Празнику над празницима Васкрсу, али се бави и проблемом наркоманије, који у нашој средини узима све већи замах, и на жалост, многе жртве. Сврха овог часописа је откривање оне невидљиве духовне стране људске личности, као и превенција свега оног што се овом „унутрашњем, духовном човеку“ супротставља, а ту су на првом месту болести зависности. Верујемо да смо на добром путу и да уз Божију помоћ, ни наш скромни труд и залагање неће бити узалудно, већ ће родити добрим плодом.

Casopis Smisao - drugi broj
Часопис „Смисао“, други број

Тема другог броја часописа „Смисао“ је веронаука у нашим школама. Часопис је замишљен као каталог и препорука оним родитељима који се двоуме да децу упишу на веронауку или грађанско васпитање, онима који су децу уписали на веронауку да се још подробније обавесте о предмету и свима које занимају резултати увођења верске наставе у наше школе. Веронауку смо посматрали и као предмет који у страним земљама има дужу традицију, па вам стога топло препоручујемо чланке у којем о томе говоре Парохијска веронаука у Канади и Православна веронаука у Аустрији. Бавимо се проблемом болести зависности покушавајући да младе људе упутимо на праве вредности. И даље смо на окупу, свештенство, професори, вероучитељи и ученици у потрази за смислом. Део својих трагања износимо пред вас у нади да ће ваш избор бити пут који води Богу и спасењу.

Casopis Smisao - treci broj
Часопис „Смисао“, трећи број

Тема трећег броја часописа „Смисао“ је екологија, свакако због тога што су еколошки проблеми највећи на територији наше општине. Еколошки проблем ћемо овога пута сагледати као духовни, удаљење човека од Бога и творевине коју нам је Бог даровао, затварање у оквире самодовољности у којој се све приноси на жртвеник егоизма и безумно уништава. Самозаљубљени човек постаје идол сам себи и заборавља да само оно што је принето на олтар Божије славе може у себи понети димензију вечности. О односу човека и света говори владика шумадијски Јован. И даље се бавимо проблемом болести зависности, покушавајући да сагледамо успешност или неуспешност метадонске терапије. Надамо се да ће многи од вас у овом броју пронаћи нешто за себе, као и инспирацију у потрази за вечитим смислом, који је за нас, православне хришћане, увек био у Христу Спаситељу.

Casopis Smisao - cetvrti broj
Часопис „Смисао“, четврти број

Тема четвртог броја часописа „Смисао“ је крсна слава као особеност православља код Срба. Деведесетих година прошлог века, после дужег периода отпадништва, народ се враћа православној вери. После скоро деценију и по од тад, можемо се сложити да је овај повратак Цркви био више традиционалистички и формалан него суштински. Побожност нашег народа се и даље огледа само у томе да ли славе славу или не, у обављању засебних обреда инспирисаних хришћанством, али сасвим отргнутих из црквене традиције, често са наносима паганског у себи. Многи од оних који славе славу не знају ништа да кажу о светитељима које прослављају. Свесни неопходности унутарње мисије у нашој Цркви, овим бројем покушавамо да јој дамо мали допринос. У стварању овога броја помагали су свештеници, професори и највише ученици. Нека Господ Исус Христос помогне њима и свим вама у сваком добру које сте започели.

Casopis Smisao - peti broj
Часопис „Смисао“, пети број

Тема петог броја часописа „Смисао“ је Света Тајна Брака. У време свеопште кризе у којој се налази наше друштво и сама породица пролази кроз веома тешко раздобље. Ипак и у времену истргнућа традиционалних хришћанских вредности из нашег социјалног окружења, или ниховог свођења тек на пуку обичајност, ми породицу и даље видимо као основу друштва, ма колико оно било савремено. Нисмо могли да се не дотакнемо и свих проблема карактеристичних за породицу у транзицији: отуђење, егоизам, потрошачки менталитет у коме је други вреднован онолико колико у нама буди задовољство. У нашој рубрици о болестима зависности говоримо о најчешћем разарачу наших домова – алкохолу. У нади да ће вас нешто од онога што смо припремили искрено дотаћи.

sr_RSSerbian