АКТИВНОСТИ

Активности у заједници „Земља живих“ израз су пастирске бриге Цркве о својој деци која су се нашла на животној странпутици. Све делатности штићеника куће у Брајковцу имају дубоко терапијски карактер а за крајњи циљ исцељење личности, које се чудесно збива љубављу Господњом. Данас када савремена медицина не успева сасвим да помогне оболелима од болести зависности, Црква благодаћу Светога Духа помаже у душевном и духовном преображају њихових личности, и на тај начин подстиче њихову здравствену и социјалну рехабилитацију. Нови почетак у заједници „Земља живих“ остварује се кроз искрено покајање и улазак у литургијску заједницу, која нас из наших изолованости и болести приводи у радост сусрета са Богом. Постављена у центар живота, Литургија је та која нас учи исправном односу према Богу, човеку, створеном свету, према животу и смрти. Тако кућа у Брајковцу постаје својеврсна школа духовног живота и утицаја у нашем крају, а и шире.

активности у заједници земља живих

Посете нашег Владике заједници „Земља живих“ у Брајковцу, његова молитвена и материјална помоћ, од великог су значаја превасходно онима који се ту лече, јер им дарује нову благодат и снагу, и враћа изгубљени смисао у њихове животе.

„Одлазећи у Заједницу и пратећи њихова лица примећујем да временом постају нови, преображени људи. У почетку код њих нема радости, а касније им се чак и физиономија мења. Оно што је за те људе најкорисније и најзначајније јесте њихово учешће у литургијском животу, свакодневно читање Еванђеља и Псалтира, одлазак на шетајућу бројаницу, вођење дневника, као и свакодневне „поделе“ које имају за циљ да зависнике који су по правилу затворени научи да своје мисли и осећања јавно искажу и потраже помоћ.“
Владика шумадијски Господин Јован

активности у заједници земља живих

Циљ заједнице у Брајковцу је створити сaмоодрживо имање и домаћинство, у које ће се улагати много мање него што се то чини сада и које ће се потребним сировинама снабдевати из сопствених ресурса. Тако ће се и оно што је примарно, терапскији рад са штићеницима, подићи на још виши ниво.

„Лично мислим да је наркоманија духовна болест јер она наступа код оних у којима очигледно има недостатка Духа вере и у налету неке егзистенцијалне кризе човек бива приморан да на погрешан начин стиче блаженства. Рекао бих да је наркоманија у ствари погрешан начин тражења Бога. Ту смо ми у Цркви да им укажемо на прави начин и пут. То нас је и мотивисало да оснујемо заједницу у Брајковцу уз помоћ свештенства, добрих и стручних људи. Тиме смо желели да покажемо да они нису усамљени у свом проблему.“
Владика шумадијски Господин Јован

Битан сегмент терапијског процеса је и рад на имању који члановима брајковачке обитељи помаже у потрази за изгубљеним смислом. Продукти тог рада су причасно вино произведено из сопствених винограда, тамјан који се прави у заједници, мед из пчелињака који су произвеле вредне руке брајковачке момчади и каширане иконе. Неки од ових производа могу се набавити у продајном магацину Епархије шумадијске. Можемо овоме додати и рад у пластеницима и производњу поврћа, узгајање коза и прављење одличног козијег сира, засаде воћа, као и још много тога.

активности у заједници земља живих

На крају сведочимо да је најважнија активност у заједници „Земља живих“, Света Литургија и активно учешће у њој. Из ње извире и у њу се као принос враћа сав наш живот. Литургија нас ослобађа од самих себе и свих ствари. Поучава нас да ко истински верује не припада себи већ ономе у кога верује. Она је даровање и принос самога себе за ближње. Пример оваквог приноса и несебичног даровање себе својим ближњима, као и делатне вере и љубави према Цркви штићеници заједнице „Земља живих“ имају у личности свога старешине, протојереја-стафрофора Александра Новаковића, чијим је трудом и залагањем у протеклој деценији на брајковачком имању много изграђено и урађено у сваком погледу, а све у циљу и повратка „блудних синова“ на исправан пут.

sr_RSSerbian