ЦРКВА У ШОПИЋУ

Црква Светог архангела Гаврила подигнута је 1869. године за време свештеника Тодора Лазаревића. Освештана је 1909. године од Митрополита српског Димитрија. У Летопису храма записано је: „Стара црква у Шопићу која је подигнута још у 17. веку постојала је на западној страни садашње цркве, где сада од исте постоји само Свети престо; била је саграђена од брвана и дасака, при којој је вршено богослужење до 1869. године, то јест док није подигнута садашња нова црква. Нова црква, посвећена Сабору Светог архангела Гаврила подигнута је од тврдог материјала 1869/70. и исте године је пропојала.       

Митрополит Михаило је 1874. године за Цркву у Шопићу забележио: „Шопићка црква, храм св. Архистратизи 8. новембра – сазидана је 1870. године од тврдог материјала. У Шематизму за 1895. годину, Митрополит Михаило за Цркву у Шопићу пише: „да је направљена 1868. године од тврдог материјала“.

На јужној страни, код улаза у цркву, узидане су  више врата непријатељске  гранате, које су тукле цркву, нађене приликом њеног поправљања.

Године 1928, 1/14. августа, прегледао је цркву, као и протоколе и архиву, члан Духовног суда Архиепископије  београдске Живота Милутиновић и дао повољну оцену у погледу рада и показане чистоће.

Нова Црква у Шопићу све до 1899. године није имала иконостас и потребне богослужбене књиге, као ни сав неопходни црквени мобилијар и потпуне одежде. Године 1906. црква је била сва препукла и постала склона паду. Пукотине су заливене цементом,а на више места су урађене стеге. Доласком на парохију, свештеник Харитон Поповић је уместо цигле излио бетон у цркви, и набавио све потребне богослужбене књиге,одјејања и све друго што је било потребно.

Црква је за време упада аустроугарске војске 1914. године била на многим местима избушена гранатама и претрпела је велика оштећења. Током окупације 1915. године Аустријанци су однели сва три звона и уништили ограду око цркве. По доласку са робије, Харитон Поповић је 1921. године оронулу цркву поправио прилозима верних парохијана. Из бечке фабрике 1922. добављена су два звона, једно, од 200 килограма, приложио је Илија Грујић, земљорадник из Дрена, а друго, од 100 килограма, Војислав Топаловић из Шопића. Марта месеца 1922. године био је јак земљотрес у два сата после подне. Од ове непогоде и црква у Шопићу била је много оштећена. После једне године  црква је била поправљена. Електрично осветљење у цркву Светог архангела Гаврила уведено је 2. јануара 1956. године. Јула месеца, исте године, скинут је малтер са спољашње фасаде цркве у висини цокле и постављен цементни малтер, како би цркву штитио од влаге. У октобру, извршена је унутрашња поправка храма. Урађена је изолација од влаге, обијен је малтер и урађен нов; фасада је урађена 1958. године. Око целе  цркве у Шопићу  постављен је бетонм октобра месеца 1961. године. Сва иструлела  грађа на цркви скинута је и замењена новом 29. маја 1964. године. Године 1968. и 1969. завршени су радови на цркви. Генерална поправка спољашности цркве у Шопићу извршена је од јуна до септембра 1975. године. И ранијих година црква је делимично поправљана споља и изнутра. Ове године обијен је сав стари и дотрајали малтер и урађен нов. Скинути су сви прозори и олуци и замењени новим. Године 1982 и 1983, урађена је дренажа око целог храма, а 1986, свод цркве који је био од дасака, замењен је ламперијом.

Црква је поново обнављана 1990. године, јер су се старе пукотине опет појавиле; а 1991. изведени су радови на ојачавању темеља цркве.

На скупу верника 27. децембра 2001. године изнет је предлог и жеља верника села Дрена, Бурова и Новог насеља да се изгради нова црква на парцели од 45 ари који су поклонили сродници монаха Рафаила (Дражића), који живи на Светој Гори.

Дана 17. септембра 2002. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован благословио је изградњу нове цркве у Дрену, као и палионицу за свеће у Шопићу.

Године 2005. урађен је под у Цркви и подно грејање, а  2006. су замењени прозори у цркви. Током 2011. године  урађен је свод на храму Светог архангела Гаврила у Шопићу. Скунута је ламперија и постављен свод од ригипс плоча и цела црква је изглетована.

У елементарној непогоди 25. јуна 2014. године, олујно време – торнадо које је задесило село Шопић; велико разарање је претрпео и сам храм Светог архангела Гаврила. Олујни ветар је срушио звоник, оштетио кров – брод Цркве и почупао стабла. Киша је падала целу ноћ, што је додатно утицало на већ лоше стање и ком се светиња налазила.

Са благословом Његовом Преосвештенства Епископа Шумадијског Господина Јована богослужења ће се вршити,  до даљњег, у црквено – народној сали.

На дан Светог јеванђелисте Јована Богослова, 21. маја 2018. године, започети су радови на обнови цркве у Шопићу. Унутра у храму је: обијен стари малтер и поново малтерисано; урађен је свод цркве од бетона и цео храм изглетован; урађено  је подно грејање и мермерни под; електрификација звона; освежена спољашња фасада, кров и звоник покривени бакром;  постављен је нови иконостас од прилепског белог мермера са престоним иконама; постављене стасидије и владичански трон; фрескописан је олтарски део, свод цркве и јужна и северна певница. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, на фрескописању храма ангажовани су Миљан и Екатарина Милетић из Крагујевца.

О свему горе наведеном, опширније можете прочитати у монографији: Горан Радовановић, протонамесник, СТО ПЕДЕСЕТ ГОДИНА ЦРКВЕ СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У ШОПИЋУ (1869 – 2019), Шопић 2019.

sr_RSSerbian