БОЛНИЧКА КАПЕЛА

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је 18. септембра 2006. године, у градској болници у Лазаревцу, освештао новосаграђену капелу посвећену светим лекарима, Козми и Дамјану. Након тога, одслужена је у њој и прва Света Архијерејска Литургија.

Болничка капела

Болничка капела је настала љубављу, трудом и одличном сарадњом овдашњег свештенства, и болничког особља на челу са директором ове значајне медицинске установе, др. Ивком Марићем, као и читаве локалне заједнице. Једна оваква установа добила је изградњом капеле своју круну, своје небо под које се склањају многи, пре свега они који се у њој лече и који пате од разних телесних и духовних немоћи. У њој болесници поред телесних лекова, добијају и духовну инфузију која им помаже и даје снагу да победе многа искушења која их у болести сналазе, а све то у једном топлом и молитвеном амбијенту каквим одише ова капела.

Оно што овој капели заиста даје једну несвакидашњу красоту и топлину јесте њена архитектура и дуборезни инвентар. Наиме, за разлику од себи сличних, она поседује све елементе једног храма, од припрате, наоса, па све до полукружне олтарске апсиде, имитације иконостаса и полукружних сводова, само минијатурних димензија, што је омогућио материјал од кога је рађена, а што је заиста чини необично пријатном, присном и лепом.

Света Литургија се у болничкој капели Светих бесребреника Козме и Дамјана служи четвртком, са почетком од 07 часова.

За више информација обратите се свештенику Влади Димитријевићу на телефон: 063 76 00 337.

sr_RSSerbian