СВЕШТЕНСТВО

Хаџи Горан Радовановић, протојереј

Рођен је 2. децембра  1977. године у Ваљеву од оца Милана и мајке Бранке, рођене Милошевић. Детињство је провео у селу Остружањ, општина Осечина, где је и завршио основну школу од првог до четвртог разреда. Основну школу од петог до осмог разреда завршио је у Осечини. Похађао је музичку школу у Ваљеву. Године 1992. уписује Богословију Светог Петра Цетињског на Цетињу коју са успехом завршава 1997. Исте године одлази на одслужење војног рока у Бару, караули Цкла на Скадарском језеру, у Подгорици, Приштини и Призрену. Ратне 1999. године, марта месеца, бива мобилисан и са јединицима Ваљевског корпуса проводи још непуна четири месеца са одељењем у Причевићу код  Ваљева. Године 2000, јула месеца, ступа у брак са Иваном, ћерком покојног проте Рада Антића из Вреоца.

У чин ђакона рукоположен је 19. августа у манастиру Благовештење, а у чин презвитера 20. августа 2000. године у Карађорђевој цркви у Тополи од стране Епископа шумадијског Саве. Исте године, 1. септембра, бива постављен за пароха вреочког при храму Покрова Пресвете Богородице у Вреоцима. На тој дужности остаје до 31. јула 2013. године. Парох први шопићки је од 1. августа 2013. године, при храму Светог Архангела Гаврила у Шопићу.  Достојанством протонамесника одликован је 25. фебруара 2008, а чином протојереја 27. фебруара 2021. године. Православни богословски факултет Универзитета у Београду завршио је у периоду од 2010. до 2015. године. На Пословном факултету Ваљево, Универзитета Сингидунум у Београду 2016. године, стекао је образовање из психолошких, педагошких и методичких дисциплина.

Док је био парох у Вреоцима уређивао је часопис Духовно врело, а као свештеник у Шопићу уређује часопис Сион. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина, Господина Јована објавио је више дела, и то: четрнаест приређених: Духовну песмарицу, Мали Православни Молитвеник – Молитве Пресветој Богородици,  Мали Православни Молитвеник за децу, Света тајна Крштења (Зборник), Православни брак, породица и васпитање деце (Зборник), Библијске приче из живота Господа нашег Исуса Христа (Мала дечија веронаука), Причамо о Светоме Сави (Светосавска бојанка), Нови светски поредак и секте у Српском народу – астрологија, окултизам, магија; о абортусу као детеубиству (Зборник), Православни буквар за најмлађе, О Крсној слави (Књижица за децу), Свети Сава школска слава (Књижица за децу), Православна вера – Основно о хришћанској вери – верска читанка (Зборник), Светосавска песмарица – Песме о  Светом Сави са животописом (Књижица за децу), Православна размишљанка: кроз причу, боју и игру до знања (Книжица за децу), и три ауторска: Библијске приче за децу (Мала дечија веронаука), Православни приручник за децу и Сто педесет година цркве Светог архангела Гаврила у Шопићу (1869 – 2019), (Монографија).

У часопису Каленић бр. 4/2017 објавио је приређен текст: „Месопотамијски Еп Енума Елиш и Библија (стварање света и човека)“, а у часопису који уређује три краћа текста: „Извештај о Потопу према Епу о Гилгамешу и Библији“, „Стварање човека у Библији и Епу о Гилгамешу“ и „Свети Никита Ремезијански“ – кратки осврт на Биобиблиографију Светог Никите из Ремезијане. По позиву  за сарадњу главног уредника Листа „Букинац“ из Барошевца Господина Зорана Мирковића припремио је три текста који су објављени у поменутом Листу, и то: „Љубав и мржња у међуличним односима, спона са хришћанством – хришћански поглед на мржњу“, у  бр.5/ децембар 2017; „Интернет зависност“ и „Десет Божијих Заповести“, у бр. 6/децембар 2018. Са супругом Иваном има троје деце, ћерку Дуњу и синове Луку и Богдана.

sr_RSSerbian