СВЕШТЕНСТВО

Радован Марковић, парох јунковачки

Рођен је 19. априла 1962. године у селу Драгову код Рековца од оца Боривоја и мајке Разуменке. Основно школу је завршио у Драгову. Богословију је завршио у Призрену 1979-1984. У чин ђакона га је рукоположио др епископ шумадијски Сава 2. новембра 1985. године у манастиру Драчу. Свештенички чин добија дан касније, 3. новембра у Вучковици код Крагујевца. У својој свештеничкој каријери, променио је укупно шест парохија и то: Кусадак (1985-1989), Бачина (1989-2002), Лазаревац (2002-2005), Рибари (2005-2005), Брајковац (2005-2013), Јунковац 2013 (тренутно). Укупно година службе – 36.

Ожењен са Љиљаном и има троје деце, два сина и ћерку. Синови су завршили теолошки факултет и мастер студије у Београду. Ћерка је завршила учитељски факултет и мастер студије у Београду, као и државну лиценцу за учитеља у Београду.

Мирко Тешић, протојереј ставрофор

Рођен је 05. јануара 1964. године у селу Брдарица код Драгиња, општина Коцељева, од оца Тихомира и мајке Божане, рођене Радовановић.

Након завршене основне школе бива примљен за редовног ученика Богословије Светог Саве у Београду. Школовање је започео 1979. а дипломирао 1985. године. Војни рок је служио у Задру 1983. године, а потом 1985. године ступа у брак са Љиљаном Кнежевић из Трлића, општина Уб. У браку са супругом Љиљаном има двоје деце, сина Немању и кћерку Невену.

Рукоположен је у чин ђакона 21. септембра 1985. године у храму Рођења Пресвете Богородице у Тополи, а 22. септембра исте године у чин свештеника у манастиру Благовештење рудничко код Страгара. Дана 25. септембра 1985. године бива постављен на упражњену парохију винчанску у Винчи, а при храму Рођења Пресвете Богородице у Тополи.

За пароха у Јунковцу код Лазаревца постављен је 16. октобра 1986. године. За време службе на овој парохији саградио је нов парохијски дом, оградио порту и урадио нову капију од камена, извршио темељну и комплетну санацију урушеног храма Силаска Светог Духа на апостоле. На храму је урађен нови свод храма од бетона и нови кров од бакарног лима, нова столарија, под од гранитног камена, нови иконостас са иконама у позлати, велики полијелеј са хоросом, нова певница и целиваоница за икону као и расвета унутра и споља. Срушена је стара и дотрајала црквена кућа и урађени нови темељи за изградњу новог црквено-народног дома. Пројектом је предвиђено да се уради сала за ручавање, библиотека, канцеларија за свештеника и кухиња. У близини цркве подигнути су нови засади крушака, јабука, трешања, вишања и шљива. Порта је оплемењена разним четинарима и прелепим цвећем. Порта јунковачког храма је више пута награђивана наградом за најлепшу порту општине Лазаревац. Неколико пута у порти јунковачке цркве организоване су црквено-народне прославе и весеља, где је било присутно на хиљаде верника из Колубаре.

У периоду од 2002. до 2005. године био је парох лазаревачки и старешина храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу. Са братством организује наставак живописања храма. Испред храма су изграђене две палионице за свеће. Уведена су редовна свакодневна богослужења и организују се духовне трибине у Дому културе у Лазаревцу. Од 5. фебруара 2005. године бива постављен за пароха другог вреочког у Вреоцима. На овој парохији остаје пуних осам година. Од 1. августа 2013. године бива постављен за другог пароха шопићког у Шопићу и старешину храма Светог архангела Гаврила.

Након олујног невремена који је уништио храм, урађена је комплетна санација и реконструкција целог комплекса. Храм је реконструисан генерално, урађен је свод од бетона уместо дотадашњег од дрвета, нов кров од бакарног лима, подно грејање, нов под од италијанског камена, нов иконостас од прилепског белог мермера са престоним иконама у позлати, нов архијерејски трон, стасидије у целом храму, велики полијелеј са хоросом и комплетна расвета споља и изнутра, стазе око храма од гранита, нова палионица за свеће, нови тоалети за народ, уређена је и нивелисана порта, оплемењена разним садницама и цвећем, асфалтиран је прилаз храму и парохијском дому, уређена ограда, уређен је постојећи парохијски дом у  коме је  реконструисана прелепа свечана сала велика и мала, уређена канцеларија са магацином. У току је живописање храма, а досада је осликан олтар, певнице и свод храма.

Приликом освећења храма 19. маја 2019.године на величанственој прослави којој је присуствовало неколико хиљада верника, Епископ шумадијски Господин Јован одликовао га је правом ношења напрсног крста – чином протојереја ставрофора. На празник светих 40 мученика Севастијских 22. марта 2021. године у породици Тешић родио се унук Николај, првенац сина Немање и снаје Александре Тешић.

sr_RSSerbian